Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 429

  • Neuroplasticiteit
  • 4 manieren om de cirkeltechniek te gebruiken
  • Doen waar je goed in wilt worden
  • Hoe breek je de macht van collectieve waanideeën?
  • Van zingen wordt je leven een beetje beter
  • Bestrijden van gevaarlijke ideeën
  • Muziekinstrument bespelen versterkt breinfuncties
  • Recensie van The Big Picture (Sean Carroll, 2016)

Neuroplasticiteit
~ Gwenda Schlundt Bodien

Lees verder »


4 manieren om de cirkeltechniek te gebruiken
~ Coert Visser

De meeste progressiegericht werkenden gebruiken de cirkeltechniek alleen voor het om in kaar te brengen welke progressie er al is en verder bereikt moet worden. Maar de cirkeltechniek kan ook prima bereikt worden voor andere thema’s. In feite zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Het leuke is dat je er, door de eenvoud van de techniek, heel gemakkelijk zelf experimentjes mee kunt doen. Om geïnteresseerden een eindje op weg te helpen zet ik hieronder alvast enkele mogelijkheden op een rijtje:

Lees verder »


Doen waar je goed in wilt worden
~ Gwenda Schlundt Bodien

In plaats van tegen onze kinderen (en collega’s en onszelf) te zeggen dat we ‘moeten doen waar we goed in zijn’, pleit ik ervoor de boodschap te gaan uitdragen dat we ‘moeten doen waar we goed in willen worden’. Wat is het verschil?

Lees verder »


Hoe breek je de macht van collectieve waanideeën?
~ Coert Visser

Wanneer is het verstandig om een bepaalde overtuiging te hebben of ideeën aan te hangen? Eén manier om hierover te denken, is dat wanneer een meerderheid van de mensen die overtuiging heeft het verstandig is om die overtuiging dan ook te hebben. Maar deze manier van denken is onbetrouwbaar.

Lees verder »Van zingen wordt je leven een beetje beter
~ Gwenda Schlundt Bodien

Zingen heeft een positief effect op mensen. Hier zijn een paar voorbeelden van onderzoeken waaruit dat blijkt: Positief effect op je stemming Zingen heeft een positief effect op je stemming, zo blijkt uit onderzoek van Unwin, Kenny en Davis.

Lees verder »


Bestrijden van gevaarlijke ideeën
~ Coert Visser

In deze post legde ik uit dat er, in zekere mate, een concurrentie bestaat tussen de doelen van onze genen en onze doelen als individu. Er is een ander thema in Dawkins’ boek waar Stanovich ook over schrijft en dat is de theorie van memen. Dawkins introduceerde in 1976 de gedachte dat sommige soorten ideeën, die hij memen noemt, ook gezien kunnen worden als replicators die alleen als doel hebben om zichzelf te vermenigvuldigen. Memen zijn elementen van een cultuur die zich kunnen verspreiden door een cultuur via opvoeding, onderwijs en imitatie. In alledaagse taal kun je over ze denken als ideeën, geloofsopvattingen, overtuigingen over geloofssystemen. Memen kunnen dwang uitoefenen over individuen en groepen door gedrag aan te sturen.

Lees verder »


Muziekinstrument bespelen versterkt breinfuncties
~ Gwenda Schlundt BodienLees verder »


Recensie van The Big Picture (Sean Carroll, 2016)
~ Coert Visser

Ik maakte kennis met Sean Carroll, een theoretisch natuurkundige op Caltech, via verschillende interessante YouTube video’s over onderwerpen zoals het niet bestaan van een leven na de dood, theïsme versus naturalisme, de pijl van de tijd en de relatie tussen de natuurwetten en de betekenis van het leven. In een uitwerking van dat laatste thema heeft hij nu een extreem ambitieus nieuw boek geschreven met als titel The Big Picture, On the Origins of Life, Meaning, and The Universe itself waarin hij, zoals de titel al suggereert, een visie presenteert op alles en probeert te komen tot een integratie van wat wetenschappers hebben ontdekt over kosmologie en deeltjesfysica en een visie op betekenis van leven en moraliteit.

Lees verder »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten