Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 433

  • Deliberate practice in een koor
  • Het NOAM 4-Progressiegerichte Rollen model (4PR-model)
  • Het concept Grit
  • Zelfgestuurde persoonlijkheidsontwikkeling
  • Duckworths theorie
  • Reactie op twee tweets van Steven Pinker (over rassen en sekseverschillen)

Deliberate practice in een koor
~ Gwenda Schlundt Bodien

Laatst mocht ik aanwezig zijn bij een repetitie van een koor, dat aan het oefenen was op een manier die ik herkende als deliberate practice. Het koor was een paar jaar geleden met die manier van repeteren begonnen en er was indrukwekkende progressie bereikt (volgens de officiƫle voor dit soort koren geldende criteria). Het was fascinerend om te zien en horen welke verbeteringen dit koor steeds opnieuw in slechts korte tijd wist te bereiken. Dit is wat ik merkte dat werkt om die snelle progressie te boeken:

Lees verder »


Het NOAM 4-Progressiegerichte Rollen model (4PR-model)
~ Coert Visser

Het NOAM 4-Progressiegerichte-Rollen-model (4PR-model) dat wij in 2008 introduceerden*, beschrijft de volgende vier verschillende soorten rollen: helpen, sturen, trainen (/adviseren) en instrueren. Het model is gebaseerd op een assenstelsel dat vier veelvoorkomende rollen beschrijft die in verschillende soorten situaties bruikbaar zijn in het contact met cliƫnten.

Lees verder »


Het concept Grit
~ Gwenda Schlundt Bodien

Duckworth’s boek Grit belicht de groeimindset en deliberate practice vanuit het oogpunt van ‘vastberadenheid’. In deze post kun je lezen wat Duckworth’s theorie over talent en inspanning is. Deze post gaat verder over Grit. Wat is Grit? Grit bestaat uit twee componenten. De eerste component is passie. Passie is gedefinieerd als je consistente interesses. Het gaat niet om de intensiteit van je interesse, maar om hoe consistent je dezelfde interesses hebt gedurende vele jaren. Een soort hoofddoel, een roeping. De tweede component is volharding. Dat is gedefinieerd als afmaken wat je begint en doorgaan na tegenslag. Grit is vertaald: vastberadenheid.

Lees verder »


Zelfgestuurde persoonlijkheidsontwikkeling
~ Coert Visser

Persoonlijkheidstrekken worden gezien als gedragsneigingen die relatief stabiel zijn over tijd en over verschillende situaties. Zowel onder leken als psychologen zijn er veel mensen die denken dat het veranderen van je persoonlijkheid moeilijk of misschien zelfs onmogelijk is. Deze overtuiging is primair gebaseerd op de observatie dat de persoonlijkheid van de meeste mensen niet zoveel lijkt te veranderen gedurende het volwassen leven. Maar een artikel van Hennecke et al. (2014) suggereert dat zelfgestuurde persoonlijkheidsverandering mogelijk is. In het artikel leggen zij uit waarom persoonlijkheid vaak niet verandert, waarom persoonlijkheid wel kan veranderen en hoe dit gedaan kan worden.

Lees verder »


Duckworths theorie
~ Gwenda Schlundt Bodien

Deze week bestudeerde ik het boek van Duckworth, getiteld Grit. Ik ben er nog niet uit of het zinnig was dit boek te hebben gelezen. Sommige hoofdstukken ga ik daarom de komende periode nog maar eens onder de loep nemen. Hier kun je iets lezen over het concept Grit. Deze post gaat verder over Duckworths theorie over talent en inspanning. In haar boek Grit gaat Duckworth uitgebreid in op talent, onder andere in een hoofdstuk dat ze heeft getiteld “afgeleid door talent”. Daarmee bedoelt ze dat ze vroeger was afgeleid door het concept talent, maar nu niet meer, want ze begrijpt nu dat alles draait om Grit. In dit hoofdstuk over talent komen er allerlei definities van talent voorbij, uitmondend in Duckworth’s definitie van talent: ‘Talent is hoe snel je vaardigheden verbeteren als je inspanning levert’.

Lees verder »


Reactie op twee tweets van Steven Pinker (over rassen en sekseverschillen)
~ Coert Visser

Deze week verstuurde Harvard University professor Steven Pinker twee tweets waar ik op wil reageren. De eerste tweet ging over racisme, de tweede over de vraag of sekseverschillen bestaan. 1. De racisme-tweet

Lees verder »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten