Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 443

  • Thin slicing
  • Een not-yet toets
  • Autonome motivatie behouden tijdens deliberate practice
  • De talentbias – onbewust, veelvoorkomend en schadelijk
  • Blind spots: waarom slimme mensen domme dingen doen
  • Effectief omgaan met nadelen van progressie

Thin slicing

~ Gwenda Schlundt Bodien

“Thin slicing” zijn dunne plakjes gedrag waarop we onze indruk van iemand anders baseren. In 1993 publiceerden Ambady en Rosenthal een artikel waarin ze aantoonden dat mensen goed in staat zijn om de juiste conclusies over iemand te trekken op basis van niet meer dan hele korte videoclips van die persoon. Het geluid was ook nog eens weggehaald, dus de indrukken werden gevormd op basis van het non-verbale gedrag.

Lees verder »


Een not-yet toets

~ Coert Visser

Gisteren sprak ik met een docent die al jarenlang uiteenlopende progressiegerichte principes en technieken toepast in haar klas. Ze vertelde hoe ze in haar klas een onverwachte toets ging afnemen. Sommige leerlingen schrokken zichtbaar waarop zij geruststellend zei: “Maak je geen zorgen. Het is een not-yet toets.”

Lees verder »


Autonome motivatie behouden tijdens deliberate practice

~ Gwenda Schlundt Bodien

Deliberate practice is een specifieke manier van oefenen, die ten grondslag ligt aan toppresteren. Kenmerkend voor deliberate practice is: een intense focus op iets oefenen dat buiten je comfortzone ligt… …en je dwingt om iets te proberen dat verder gaat dan je huidige capaciteit …gebruik makend van feedback van een expert om dingen aan te wijzen die verbetering behoeven… …en van feedback waarmee je je capaciteit ontwikkelt om je eigen presteren te monitoren en verbeteren.

Lees verder »


De talentbias – onbewust, veelvoorkomend en schadelijk

~ Coert Visser

Wat waarderen we meer in de prestaties van anderen: hard werken of talent? En wat maakt het eigenlijk uit hoe we deze vraag beantwoorden?

Lees verder »


Blind spots: waarom slimme mensen domme dingen doen

~ Gwenda Schlundt Bodien

De titel van het boek Blinds spots, why smart people do dumb things van Madeleine van Hecke trok me aan, omdat ik benieuwd was naar haar uitleg waarom intelligentie niet altijd samengaat met rationaliteit. Intelligente mensen kunnen net zo goed irrationeel denken en irrationele beslissingen nemen. Het boek viel me tegen, maar een paar van de blind spots die de auteur beschrijft zijn best goed om eens op een rijtje te zetten:

Lees verder »


Effectief omgaan met nadelen van progressie

~ Coert Visser

Het boeken van progressie heeft veel voordelen. Maar er zijn ook diverse soorten nadelen die gepaard kunnen gaan met het boeken van progressie. Hoe kunnen we effectief omgaan met deze nadelen? Lees dit fragment uit het boek Kiezen voor progressie.

Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten