Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 453

http://noam-nieuwsbrief.blogspot.nl/p/trainingen_18.html
  • Deepity: het kan niet fout gaan, hooguit anders dan verwacht
  • 8 Groeimindsetinterventies
  • Tien reflectievragen aan het einde van 2016
  • Moment van spontane progressie
  • Betekenisvol leven en zelfdeterminatietheorie
  • 4 Manieren om je manager te beïnvloeden


Deepity: het kan niet fout gaan, hooguit anders dan verwacht

~ Gwenda Schlundt Bodien

In conferentieoorden hangen op het toilet vaak uitspraken. Sommige van die uitspraken zijn in mijn ogen ‘nepwijs’. Zoals deze: ‘Het kan niet fout gaan, hooguit anders dan verwacht’. Deze uitspraak deed me grinniken, ik vind hem namelijk fout. Vier redenen waarom ik denk dat deze uitspraak niet klopt:

Lees verder »


8 Groeimindsetinterventies

~ Coert Visser

Tijdens onze trainingen progressiegericht werken zijn veel cursisten bijzonder geïnteresseerd in Carol Dweck’s onderzoek naar mindsets. Ze zien sterk de relevantie van mindset en realiseren zich dat een statische mindset veel nadelen heeft en een groeimindset veel voordelen. Ze zijn vaak erg geïnteresseerd in hoe ze hun eigen mindset en die van andere kunnen veranderen. Veel cursisten weten al dat persoonscomplimenten een statische mindset op wekken en procescomplimenten een groeimindset. Maar ze zoeken naar nog meer manieren om mindsets te beïnvloeden. En die zijn er. Hieronder beschrijf ik een aantal voorbeelden van zulke interventies.

Lees verder »


Tien reflectievragen aan het einde van 2016

~ Gwenda Schlundt Bodien

We zitten weer vlak voor de jaarwisseling, een mooi moment om onze gedachten te laten gaan over dingen die ertoe doen. En wat er toe doet, is wat je gelooft dat waar is. Welke overtuigingen je hebt. Waarvan je (vaak onbewust) uitgaat. Wat voor jou zo evident is, dat je er geen vraagtekens meer bij stelt.

Lees verder »


Moment van spontane progressie

~ Coert Visser

Soms verwacht je geen progressie maar bereik je die wel. Dit zijn interessante momenten die nuttig zijn om te analyseren.

Lees verder »


Betekenisvol leven en zelfdeterminatietheorie

~ Gwenda Schlundt Bodien

Als mensen ervaren dat ze betekenisvol leven, dan hebben ze de perceptie dat hun zelf congruent is met hun situatie en dat ze op een coherente en integere wijze functioneren. Anders gezegd: betekenisvol leven betekent voor mensen dat ze authentiek zijn. Als je de perceptie hebt dat je authentiek bent, dan heb je bepaalde waarden, emoties, initiatieven en regulaties geïnternaliseerd: je staat helemaal achter wat je doet.

Lees verder »


4 Manieren om je manager te beïnvloeden

~ Coert Visser

Vaak wordt de vraag gesteld hoe je progressiegerichte principes en technieken kunt gebruiken om je manager te beïnvloeden. Managers doen soms die niet behulpzaam zijn of problematisch zijn voor medewerkers, zoals onrealistische eisen stellen, onduidelijk zijn in hun aansturing, passief gedrag vertonen en niet-ondersteunend zijn wanneer dat wel zou moeten. Als de werkrelatie tussen managers en medewerkers goed is kunnen medewerkers open bespreken wat hen dwars zit en dan kunnen ze samen komen tot een oplossing voor het probleem. Het kan echter voorkomen dat managers niet zo open zijn en constructief zijn. In deze gevallen is het waarschijnlijk verstandig om je heel bewust te zijn van de hiërarchische relatie en om je gesprek met de manager goed voor te bereiden. Ik heb een eenvoudig model gemaakt om je te helpen zulke gesprekken voor te bereiden (zie de figuur hieronder)

Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten