Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 518

  • Van ‘gevangen in de min’ naar weten waar je heen wilt
  • Tegenfeitelijk denken
  • Mindset en interesses – kant en klaar of ontwikkelbaar?
  • Waarom voel ik me toch zo down?
  • Organisatiemindset: wat zijn de kenmerken en consequenties?
  • Geen aandacht schenken aan ‘klein gedoe’

Van ‘gevangen in de min’ naar weten waar je heen wilt

~ Coert Visser

Progressiegerichte coaches helpen hun cliënten om voorbij het negatieve te komen in de richting van iets positiefs. Een reden voor cliënten om een coach in te schakelen is meestal dat ze ergens last van hebben en niet goed weten hoe hun situatie moeten verbeteren. Ze weten, met andere woorden, vaak wel ongeveer wat ze niet willen (het probleem waar ze last van hebben) maar nog minder goed wat ze er voor in de plaats willen, laat staan hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Je zou kunnen zeggen dat cliënten gevangen zitten in de min. Ze weten wel waar ze vanaf willen maar niet waar ze naartoe willen. Lees verder »


Tegenfeitelijk denken

~ Gwenda Schundt Bodien

Bij tegenfeitelijk denken (counterfactual thinking) stel je je alternatieve gebeurtenissen in het verleden voor en bedenk je hoe je leven anders zou zijn geweest als dat alternatieve verleden had plaatsgevonden. Kray et al deden experimenteel onderzoek naar tegenfeitelijk denken en de relatie met betekenisvol leven. In vier experimenten bleek dat tegenfeitelijk denken leidt tot een perceptie van betekenisvolheid. Het geven van betekenis aan je leven hangt samen met fysiek en psychologisch welbevinden. Lees verder »


Mindset en interesses – kant en klaar of ontwikkelbaar?

~ Coert Visser

Een veelgehoord advies in deze tijd is: “Vind je passie!” Het idee achter dit advies is dat het vinden van je passie (iets dat je mateloos interesseert) een bron van voortdurende motivatie en inspiratie voor je zal kunnen zijn. Het vinden van je passie zou kunnen betekenen dat je je werk altijd met energie en plezier zou kunnen doen. Nieuw onderzoek van O’Keefe et al. (2018) laat echter zien dat het advies om je passie te vinden averechts werkt. Dit advies gaat er namelijk van uit dat passies een soort kant en klare interesses zijn die je alleen maar hoeft te ontdekken en als je ze eenmaal hebt gevonden hebt, doen ze hun motiverende werk. Vergelijk het met een sleutel die je alleen maar hoeft te vinden die past op het slot van een deur. Je hoeft alleen maar de sleutel te vinden en je kunt de deur openen naar een betere toekomst. Maar deze kijk op interesses is te simpel. Lees verder »


Waarom voel ik me toch zo down?

~ Gwenda Schundt Bodien

Je naar en down voelen zonder dat je precies weet waarom. Dat gevoel kennen veel mensen wel. Bijvoorbeeld als je ’s ochtends wakker wordt en je echt geen zin hebt in je dag, zonder dat er een specifieke reden voor is. Of als je in de auto onderweg naar huis je opeens down voelt, terwijl je toch echt een prima werkdag hebt gehad. Lees verder »


Organisatiemindset: wat zijn de kenmerken en consequenties?

~ Coert Visser

Carol Dwecks theorie over mindset wordt meestal alleen in verband gebracht met individuen: zien ze individuele capaciteiten en eigenschappen als ontwikkelbaar of niet? Maar er bestaat ook zoiets als een mindsetcultuur. Een mindsetcultuur weerspiegelt gedeelde denkbeelden in een organisatie over de ontwikkelbaarheid van capaciteiten. In een statische mindsetcultuur leeft de overtuiging dat capaciteiten niet ontwikkeld kunnen worden. In een groeimindsetcultuur leeft de overtuiging dat capaciteiten ontwikkeld kunnen worden door inspanning. Organisatiemindsets kunnen verrassend sterke effecten hebben op het denken en doen van individuen in die organisaties. Lees verder »


Geen aandacht schenken aan ‘klein gedoe’

~ Gwenda Schundt Bodien

Negatieve dingen hebben een sterker effect op ons dan positieve dingen; we zien de negatieve dingen eerder dan de positieve en ze beïnvloeden onze gevoelens, gedachten en motivatie indringender dan de positieve dingen. Dat komt uit allerlei onderzoek en ook uit het onderzoek van Amabile en Kramer, naar innerlijke werkbeleving. Meer over hun onderzoek vind je hier. Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten