Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 521

  • 10 mindframes for visible learning
  • Handboek Progressiegericht Coachen
  • Motivationele strategieën in de klas
  • Aannames in progressiegericht werken
  • Directe instructie of deliberate teaching and learning (DTL)
  • Verval komt vanzelf, progressie niet

10 mindframes for visible learning

~ Gwenda Schlundt Bodien

Het nieuwste boek van John Hattie begint verrassend genoeg met een model voor organisatiesucces waarvoor geen enkele wetenschappelijke onderbouwing bestaat: Simon Sinek’s golden circle. Hattie gebruikt Sinek’s idee van beginnen met het why als uitgangspunt voor de mindframe van succesvolle docenten. De titel van zijn introductie is: hoe we denken over de impact van wat we doen is belangrijk dan wat we doen. Lees verder »


Handboek Progressiegericht Coachen

~ Coert Visser

Een praktische en onmisbare gids voor progressiegerichte coaches over effectieve vragen, gespreksstructuren en theoretische achtergronden.
Progressiegericht werken is een verzameling van principes en technieken die helpen om gewenste progressie en bereikte progressie zichtbaar te maken en om ideeën op te doen voor verdere progressie. De progressiegerichte aanpak ligt in het verlengde van praktische aanpakken zoals oplossingsgericht werken en wordt sterk gevoed vanuit wetenschappelijk onderzoek. Lees verder »


Motivationele strategieën in de klas

~ Gwenda Schlundt Bodien

In zijn boek, 10 mindframes for visible learning, beschrijft Hattie motivationele strategieën voor in de klas. Zonder motivatie vindt geen leren plaats, dus het is belangrijk om condities te creëren waarbinnen studenten gemotiveerd raken om te leren. Motivationele strategieën die Hattie beschrijft zijn: Strategieën om studenten aandacht te laten besteden door een conflict te genereren tussen bestaande kennis en nieuwe informatie, humor en de kans om vragen te stellen Lees verder »


Aannames in progressiegericht werken

~ Coert Visser

Hieronder doe ik een poging om de aannames waar progressiegericht werken op gebaseerd is te omschrijven. Deze zijn niet alleen geïnspireerd op onze eigen intuïties, ervaringen en logica maar in de meeste gevallen ook, hoewel in wisselende mate, op wetenschappelijke bevindingen. De lijst is een voorlopige. Met de ontwikkeling van onze kennis is het onvermijdelijk en goed dat deze lijst in de toekomst zal worden aangescherpt. Lees verder »


Directe instructie of deliberate teaching and learning (DTL)

~ Gwenda Schlundt Bodien

Directe instructie werkt goed, zo blijkt uit de meta-analyses van Hattie. Maar er is veel verwarring over wat directe instructie behelst. Directe instructie die een positief effect heeft op het leren van studenten ziet er zo uit: 1. Er is een duidelijk idee ten aanzien van de leerintenties van de les. 2. De docent weet en informeert de studenten over, de succes criteria voor goede prestaties en wat er van de studenten word verwacht in de les/voor deze leeractiviteit. Lees verder »


Verval komt vanzelf, progressie niet

~ Coert Visser

In dit artikel kijk ik naar progressie door de lens van de tweede wet van de thermodynamica. Het artikel is onder andere geïnspireerd door een hoofdstuk uit Steven Pinkers nieuwe boek Enlightenment Now. Een belangrijke boodschap van het artikel is dat de kans bijzonder klein is dat progressie vanzelf tot stand komt. Progressie vergt voortdurende energie, aandacht en inspanning. De reden is dat progressie neerkomt op het bouwen van zeer onwaarschijnlijke systemen. Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten