Nieuwsbrief Progressiegericht Werken 542

Geeft niks dat je bent gezakt, je hebt wel goed je best gedaan!

~ Gwenda Schlundt Bodien

Stel je eens de volgende situatie voor. Jurgen heeft hard geblokt voor zijn natuurkunde schoolexamen, en komt desondanks thuis met een vier. Zijn vader kent de principes van de groeimindset en is zich ervan bewust dat het risico bestaat dat Jurgen zijn slechte cijfer gaat wijten aan zijn gebrek aan talent voor exacte vakken. Als Jurgen die betekenis geeft aan zijn onvoldoende, gaat hij waarschijnlijk niet leren naar aanleiding ervan. Waarschijnlijker is het dat hij een grote tegenzin tegen natuurkunde krijgt, bang wordt voor het landelijk examen natuurkunde, en zijn leerproces stagneert. Zijn vader zegt daarom: ‘Geeft niks dat je bent gezakt, je hebt wel goed je best gedaan!’ Lees verder »


Emodiversiteit als sleutel tot wijsheid

~ Coert Visser

Het is een groot voordeel om in complexe situaties, zoals interpersoonlijke conflicten, wijs te kunnen handelen. Nu is bekend dat complexe situaties, waarin tegenstrijdige belangen en standpunten spelen, sterke emoties kunnen oproepen. Dit roept de vraag op welke rol emoties spelen bij de totstandkoming van wijs handelen. Is het zo dat emoties rationaliteit in de weg staan en dat je emoties dus het beste kunt proberen te verminderen? Of kunnen emoties juist behulpzaam zijn in het komen tot wijs gedrag? En zo ja, hoe dan? Lees verder »


Hoewel er geen wetenschappelijke basis is…

~ Gwenda Schlundt Bodien

Niet alles wat we doen en zeggen in ons dagelijks leven hoeft een wetenschappelijke basis te hebben. Dat lijkt me niet nodig en ik denk ook niet dat dat kan. Ook denk ik dat we er niet aan ontkomen om dingen te doen en te zeggen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze niet effectief zijn, simpelweg omdat we zelf de kennis ontberen. Hoewel perfectie niet nodig is en niet bestaat, lees en hoor ik regelmatig de volgende redenering die me niet aanspreekt: Lees verder »


Checklist wijs redeneren

~ Coert Visser

Voor de oplossing van veel problemen die we van dag tot dag tegenkomen zijn kennis en intelligentie niet voldoende. Voor die problemen lijkt de toepassing van wijsheid nuttiger te zijn. Veel van de problemen die wij tegenkomen in het dagelijkse leven zijn namelijk te slecht gestructureerd om simpelweg via de toepassing of intelligentie opgelost te kunnen worden. In dit artikel leg ik uit waarom dat zo is. Ook reik ik een aantal praktische tips aan die je kunt gebruiken als je zelf op een wijze manier wilt omgaan met complexe probleemsituaties in jouw leven. Lees verder »


Mijn prachtige fout

~ Gwenda Schlundt Bodien

In het nieuwste boek van John Hattie kwam ik een mooie groeimindset-interventie tegen: my wonderful mistake. Hattie beschrijft hoe leerlingen aan het einde van de les een reflectieformuliertje invullen waarin ze beschrijven welke ‘wonderful mistake’ ze die les hebben gemaakt en wat ze ervan hebben geleerd. Lees verder »


Mindset: een blik uit twee tijdperken 

~ Coert Visser

Carol Dweck ontving een uitnodiging om een persoonlijke terugblik te schrijven over haar decennialange carrière als onderzoekster op het gebied van mindset. In plaats van dit te doen besloot zij een artikel te schrijven met haar veel jongere collega David Yeager, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het onderzoek naar mindsets in de laatste tien jaar. In de eerste helft van het artikel beschrijft Dweck hoe haar onderzoek van de grond gekomen is en zich ontwikkelt heeft tot een fascinerend en invloedrijk onderzoeksgebied. In de tweede helft van het artikel beschrijft David Yeager hoe mindsetonderzoek zich enorm heeft ontwikkeld in het tijdperk van veldexperimenten en replicatiewetenschap. Lees verder »


Geen opmerkingen:

Een reactie posten